Quantcast
Channel: Kudonta ja kirjonta - Kotiliesi.fi
Viewing all 53 articles
Browse latest View live

Valoryijy valaisee pehmeästi – näin teet itse valoa hohtavan ryijyn

$
0
0

Trendikäs ryijy sopii skandinaaviseen sisustukseen. Erityisen hyvin vaalea ja pieni ryijy sopii Pohjolan pimeisiin iltoihin, kun ryijyyn lisää valot. Valoryijy menee suorastaan valoteoksesta!

Soma ja pörröinen neliönmuotoinen valoryijyn pohja on virkattu ja paksujen Fantti-hapsujen sekaan on pujotettu valoja. Lopputulos on yksinkertaisen kaunis.

Lue myös: Neulo piparkakku-ukko ja piparkakkuakka

diy-valoryijy

Malli: Pirkanmaan Kotityö Oy, Minna Ahonen
Koko: 32 x 35 cm
Materiaalit: Pirkanmaan Kotityö Oy:n Fantti- lanka (5 m:n pikku vyyhti tai 1 kg:n vyyhti) valkoista (6002) 350 g, karvalanka, (tex 665×3 250 g:n vyyhti) valkoinen (7002) 250 g, 40 valon kirkas valosarja, vahvaa ompelulankaa, 2 kpl noin 32cm:n keppejä ripustukseen.
Virkkuukoukku: Nro 5

Lue myös: Paina itse joulukankaat

Valmista valoryijy näin:

Pohja:

1. krs: Aloita virkkaamalla karvalangalla 47 löyhää ketjusilmukkaa, niistä tulee työn toinen sivu.

2. krs: Kiinnitä ensimmäinen pylväs neljänteen ketjusilmukkaan. Virkkaa 44 pylvästä.

3. krs: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja 44 pylvästä.

4.­-15. krs: Virkkaa kuten krs. 3. Työn tulisi nyt olla suorakaiteen muotoinen mitoiltaan n. 32 x 47 cm. Työn aloitus­ ja lopetusreunat tulevat ryijyn sivureunoiksi ja käänteet tulevat ylös ja alas.

Fantit:

Mittaa ja merkitse työn keskelle 32 x 32 cm:n alue. Reunoille jää 6 cm:n päärmevarat molempiin reunoihin. Leikkaa Fanttilangasta 10 cm:n pätkiä. Pujota pätkät jokaiseen virkattuun pylvääseen, merkatulle 32 x 32 cm:n alueelle. Jokaiseen pylvääseen tulee yksi Fantti-­pätkä. Fantti kiertää alapuolelta koko pylvään ja pätkistä muodostuu ryijyn nukitus.

Valot:

Sommittele lamput nurjalta puolelta painamalla sopiviin kohtiin ja huomioi aloituskohta, josta tahdot johdon kulkevan. Kiinnitä johtolenkit nurjalle puolelle virkattuun pohjaan muutamin pistoin ompelulangalla. Käännä ylä- ja alareunat nurjalle puolelle ja ompele ne käänteiksi. Halutessasi voit ommella taustakankaan työllesi saadaksesi siistimmän nurjan puolen. Pujota käänteisiin puukepit seinälle ripustusta varten.

Ohje ja materiaalitiedustelut: Pirkanmaan kotityö puh. 03 2251420, fax 03 2237223 taitopirkanmaa(at)taitopirkanmaa.fi

Lue myös: Koristele lautasliinat ja pannumyssy ristipistoilla


Ota tuftaus-tekniikka haltuun – katso 7 vinkkiä, joiden avulla onnistut!

$
0
0

Tuftaus-tekniikka kulkee myös punch needle -nimellä. Tekniikka soveltuu parhaiten sisustustekstiileihin, laukkuihin ja pussukoihin sekä seinäkoristeisiin.

Lue myös: Kirjonta ei ole niin vaikeaa kuin luulet – katso ohje ja kirjo hurmaava silmälasipäinen koira seinällesi!

Tarvikkeet tuftaus-tekniikkaan

Tuftaamiseen tarvitaan erityinen tuftausneula, jonka avulla lankaa isketään kankaaseen.

Neulaa iskemällä kankaan nurjalle puolelle muodostuu ryijymäisiä lenkkejä. Voit hyödyntää nukkamaisen nurjan lenkkipinnan tai tasaisen oikean puolen – tai tuoda työhön elävyyttä vuorottelemalla siinä kumpaakin pintaa eli neulaamalla kangasta vuorotellen nurjalta ja oikealta.

Lankalenkit eivät kiinnity kankaaseen, joten langan voi helposti purkaa ja työtä korjailla.

Kääntöpuolena on se, että lanka voi irrota käytössä. Tiiviisti neulattu työ pysyy melko hyvin kasassa. Purkautumisen estämiseksi työn voi lopuksi kiinnittää nurjalta puolelta silitettävällä tukikankaalla tai liimaseoksella.

Tuftaus-tekniikka ei sovellu kovalle kulutukselle joutuville pinnoille.

Onnistumisen kannalta on tärkeää, että neula, lanka ja kangas ovat yhteensopivia. Kovin ohut lanka ei jää kiinni löyhästi kudottuun kankaaseen. Paksu lanka ja neula taas eivät mene läpi tiiviistä kankaasta ja kankaaseen muodostuu reikiä. Valitse siis sopivan paksuinen lanka suhteessa neulaan ja käytä sopivan tiivistä tai löyhäkudoksista kangasta.

Ota tuftaus-tekniikka haltuun seuraavien vinkkien avulla!

Lue myös: Valmista trendikäs seinävaate kudontakehyksellä – katso video ja opi tekniikka

1. Millaisen neulan tuftaus-tekniikka vaatii?

Tuftaus-tekniikka ei onnistu ilman tufatus-neulaa.

Lanka pujotetaan langanpujottimen avulla puuvarren läpi neulaan ja lopuksi vielä neulan kärjessä olevan reiän läpi. Kuvassa lankaa ei ole vielä pujotettu reiästä.

Tuftausneuloja on myynnissä useita eri kokoja. Mitä paksumpi neula, sitä paksumpaa lankaa sillä pystyy neulaamaan. Esimerkiksi koon 5 tuftausneulalle sopii lanka, jota voi neuloa noin koon 3,5–4 puikoilla.

Neuloja on myynnissä säädettävinä ja vakiokokoisina sekä puuvartisina ja muovisina. Erityisesti paksua lankaa neulatessa puinen neula on sopivan tukeva.

Tufatusneulan mukana tulee langanpujotin. Ilman sitä lankaa ei saa pujotettua. Muista siis pitää se tallessa. Mikäli pujotin hajoaa käytössä, voi sen korvata itse rautalangasta taitetulla versiolla.

2. Löyhä vai tiheäkudoksinen kangas tuftaamiseen?

Tufatukseen sopiva kangas on puuvillainen tai pellavainen, kudottu kangas. Valittava kangas riippuu neulan paksuudesta. Mitä paksumpi neula, sitä harvemmin kudottua kangasta tulee käyttää.

Esimerkiksi koon 5 neulalla ei pysty neulaamaan tavallista puuvilla- tai pellavakangasta. Paksulle neulalle (koko 5 ja ylöspäin) optimaalinen kangas on puuvillainen, panama-kudoksinen kangas.

Tavalliseen kirjontaan tarkoitettu Aida-kangas ei sovellu tuftaus-tekniikkaan, sillä lanka luistaa irti siitä.

3. Millaisen langan tuftaus-tekniikka edellyttää?

Mitä paksumpi neula ja lanka, sitä nopeammin tulee valmista. Yksityiskohtaisissa töissä kannattaa käyttää ohutta neulaa ja lankaa.

Langan paksuus riippuu neulan paksuudesta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että langan tulee kulkea neulan reiästä ulos vaivatta, mutta se ei saa olla liian ohut suhteessa kankaan kudokseen.

Paksujen neulojen kanssa työskentelyyn optimaalisin lanka on villalanka tai villa-akryylisekoite. Langan ei tarvitse olla täysin tasapaksuista, löyhäkierteisyyskin on plussaa. Ohuiden neulojen kanssa voi käyttää puuvillalankaa.

4. Millainen kehys toimii tuftauksessa parhaiten?

Tuftaus-tekniikka vaati kehykset.

Voit käyttää tuftauksessa tavallista kirjontakehystä, jos työsi mahtuu siihen. Tavallinen kehys on liukas, joten se kannattaa päällystää puuvillanauhalla.

Tuftaus-tekniikan yksi tärkeimmistä onnistumisen edellytyksistä on se, että kirjottava kangas pysyy kireänä. Kankaan löystyessä lankalenkit eivät jää kiinni kankaaseen.

Tekniikan kokeilemisen voi aloittaa perinteisellä kirjontakehyksellä. Kirjontakehyksessä kangas löystyy helposti, joten sitä joutuu kiristämään usein. Kirjonnan helpottamiseksi kirjontakehyksen sisemmän kehyksen ympärille voi kieputtaa kerroksen puuvillakankaasta leikattua nauhaa. Näin kehyksestä tulee kireämpi ja kehyksen pinta ei ole niin liukas.

Mikäli jatkat tuftaamista, kannattaa panostaa tuftauskehykseen tai tehdä sellainen itse. Helppo tapa tehdä omatekoinen kirjontakehys on muokata sellainen maalauspohjasta.

Näin teet DIY-kirjontakehyksen

Irrota maalauspohjan oma kangas vääntämällä niitit irti. Vedä sitten kirjottava kirjontakangas kireästi kehyksen päälle ja nido nitojalla kiinni. Tässä on hyvä pyytää avuksi kaveria, joka vetää kankaan kireäksi: ensin päädyt, sitten sivut.

Kankaan optimaalista kireysastetta voi verrata miltei rumpukalvon pintaan.

Tuftaus-tekniikka vaatii muutaman jipon onnistuakseen.

Kangas pysyy napakammin paikoillaan kehyksessä, joka on tehty maalauspohjasta. Punch Needle eli tuftaus-tekniikkaan myydään myös varta vasten siihen suunniteltuja kehyksiä.

5. Kuvion piirtäminen

Tuftaus-tekniikka: kuvion piirtäminen

Punch Needle eli tuftaus-tekniikka kannattaa aloittaa yksinkertaisista kuvioista, joissa ei ole juurikaan yksityiskohtia. Voit tehdä vaikka abstraktia taidetta. Näin pääset ottamaan tuntumaa siihen, kuinka lanka ja neula käyttäytyvät.

Tulosta tai piirrä haluamasi kuvio paperille ja piirrä se läpi kirjontakankaaseen esimerkiksi ikkunaa vasten.

6. Tuftaus-tekniikka: Vinkit

tuftaus-tekniikka kulkee myös punch needle -tekniikan nimellä.

Pidä tuftausneulasta kiinni kuin kynästä. Iske neulaa kankaaseen niin, että neulan pään avoin osa osoittaa kulkusuuntaa kohti, ja upota neula kankaaseen koko neulaosan mitalta, varren alkuun saakka.

Nosta neulaa ylös seuraavaa pistoa varten niin vähän kuin mahdollista eli kuljeta neulaa mahdollisimman lähellä kankaan pintaa. Näin lenkit eivät luiskahda ulos.

Muista pitää lanka löysällä. Langan kiristyessä lankalenkit eivät kiinnity.

Pistojen pituus riippuu käyttämästäsi langasta. Sopiva pituus löytyy kokeilemalla. Oikeanlainen rytmi tekemiseen tulee harjoituksen myötä.

Eikö lanka kiinnity?

Varmista, että kirjontakangas on riittävän kireällä ja lanka löysällä. Kannattaa kokeilla erilaisia lankoja. Langan kierre ja paksuus vaikuttavat paljon siihen, kuinka helposti lanka tarttuu kankaaseen.

Irtosiko lanka kankaasta?

Pura lanka irti osan matkaa ja siirtele sormin kudoksen lankoja siten, että löytyy riittävän napakka väli, johon voit iskeä neulan uudestaan.

Väsyykö käsi?

Huolehdi oikeanlaisesta työasennosta. Erityisesti ison kehyksen kanssa työskennellessä tulee helposti työskenneltyä huonossa asennossa. Muista venytellä välillä ja pyörittele rannetta, jottei se rasitu liikaa.

7. Tuftaus-tekniikka: Viimeistely

silitä tukikangas

Jos työssäsi näkyy epämääräisiä langanpätkiä, voit vetää ne työn nurjalle puolelle pienellä virkkuukoukulla. Nukkamaista lenkkipintaa voi  tasoitella saksilla.

Jos epäilet lankalenkkiesi pitoa, kannattaa nurjalle puolelle silittää tukikangas tai levittää kankaalle sopiva liimaseos.

Etkö onnistunut heti? Yritä uudestaan! Kokeile erikokoisia neuloja ja lankoja. Aloita riittävän helposta mallista. Harjoitus tekee mestarin!

Lue myös: Runsas kukkakirjailu saa neuleen loistamaan – katso helppo ohje!

Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

$
0
0

Tuftaus on hauska tekniikka, jossa pinta muodostuu tuftausneulan avulla tehdyistä lankalenkeistä. Voit hyödyntää lenkkimäisen tai tasaisemman puolen – tai elävöittää työtä vuorottelemalla puolia eli neulaamalla kangasta vuorotellen nurjalta ja oikealta. Aforismityynyssä on käytetty tätä tapaa.

Trendikkäällä tuftaus-tekniikalla tehty tupsullinen aforismityyny.

Vinkki!

Voit tehdä aforismityynystä nopeamman tai enemmän aikaa vievän version. Tyyny valmistuu nopeammin, kun neulaat kankaaseen vain tekstin ja jätät taustan tekemättä. Taustan tuftaaminen vie enemmän aikaa.

Valmiin tyynyn koko on noin 30 x 30 cm. Aforismista ei ole pakko tehdä tyynyä. Aforismin voi myös esimerkiksi kehystää ja nostaa seinälle.

Lue myös: Kirjonta ei ole niin vaikeaa kuin luulet – katso ohje ja kirjo hurmaava silmälasipäinen koira seinällesi!

Tuftaus-tarvikkeet

  • 46 x 55  cm kokoiset palat panama-puuvillakangasta ja tavallista puuvillakangasta
  • 46 x 55 cm kokoinen maalauspohja kirjontakehyksen tekemistä varten
  • Tuftausneula, koko 5
  • Noin 50 g valkoista ja petrolinsinistä villalankaa (3,5–4 puikoilla neulottavan paksuista)
  • Puunitoja ja niittejä
  • Maalarinteippiä
  • Musta tussi
  • Virkkuukoukku
  • 20 cm tarranauhaa tai vetoketju

Lue myös: Valmista trendikäs seinävaate kudontakehyksellä – katso video ja opi tekniikka

Tuftaus-ohje: Näin kirjot aforismityynyn

1. Irrota maalauspohjan kangas vääntämällä niitit irti. Vedä panama-puuvillakangas kireästi kehyksen päälle ja nido nitojalla kiinni. Kankaan optimaalista kireysastetta voi verrata miltei rumpukalvon pintaan.

2. Tulosta kirjontateksti. Piirrä kirjontakuvio tussilla keskelle kirjontakangasta. Ikkunaa vasten teksti näkyy hyvin. Piirrä teksti ensin oikealle puolelle ja sitten läpi nurjalle. Tässä mallissa tekstin ylin rivi on kirjottu nurjalta, jolloin ”lenkkimäinen” pinta jää valmiissa työssä näkyviin. Seuraavat rivit on kirjottu oikealta puolelta, jolloin tasainen pinta jää näkyviin.

punch needling

Aloita kirjonta kirjaimista. Ylimmäinen sana kirjotaan nurjalta. Näin lenkkipinta jää oikealle puolelle.

Aloita taustan ”värittäminen” kirjainten ympäriltä. Täytä välit ja keskustat.

3. Aloita kirjomalla nurjalta puolelta ensimmäinen sana (kerä). Kirjo loput teksti oikealta puolelta.

4. Täytä kirjainten välit valkoisella langalla. Kirjo ensin kirjainten reunat ja keskustat. Tee pistot riittävän lähelle kirjaimia ja siirrä nukkaa aina hieman piston alta, kun kirjot lenkkipinnan ympärille. Kun olet saanut täytettyä kirjainten reunat ja sanojen välit, jatka taustan täyttämistä liikkuen kehämäisesti aforismin ympäri kohti ulkoreunaa.

punch needle

Kirjomisen jälkeen leikkaa työ irti. Jätä tässä kohtaa vielä reilut saumanvarat.

5. Viimeistele valmis työ. Katko langat takaa lyhyemmiksi ja vedä mahdolliset oikealle puolelle jääneet langanpätkät nurjalle pienellä virkkuukoukulla. Leikkaa lopuksi työ irti kehyksestä noin 3 cm päästä kirjotusta alueesta. Kavenna lopuksi nämä yli jäävät reunat noin 1,5 cm:n levyisiksi.

Silitä työn taakse tukikangas. Näin lenkit pysyvät varmimmin paikoillaan.

Silitä työn taakse tukikangas.

6. Silitä taakse tukikangas. Näin lenkit pysyvät varmemmin kiinni kankaassa.

Trendikkäällä tuftaus-tekniikalla tehty aforismityyny.

Ompele aforismityyny

1. Leikkaa puuvillakankaasta tyynyn takakappale. Leikkaa kangas noin 10 cm korkeammaksi kuin tyynyn kirjottu osa.

2. Leikkaa takakappale kahtia. Ompele osien väliin vetoketju tai ompele taitteet ja niihin tarranauhat.

3. Aseta kirjottu kappale ja takakappale oikeat puolet vastatusten. Neulaa huolella, ja ompele saumat mahdollisimman läheltä kirjottua pintaa. Voit käyttää ompelussa vetoketjupaininjalkaa, jonka avulla pääset mahdollisimman lähelle. Kavenna tarvittaessa reunat ja siksakkaa lopuksi tiheällä siksakilla.

4. Käännä tyynyliina ympäri. Tee halutessasi kulmiin pienet tupsut tekstin värisellä langalla. Ompele tupsut kiinni käsin. Höyrytä lopuksi työ päällipuolelta varovasti.

Lue myös: Tuo tuttu asuste sisustukseen – tee itse bandana-huivista tyyny

Trendikkäällä tuftaus-tekniikalla tehty tupsullinen aforismityyny.

Bargello-kirjonta on helppoa ja koukuttavaa – katso ohje ja kirjo somat korut!

$
0
0

Bargello-kirjonta on lähtöisin Firenzestä, jossa sijaitsee Bargello-palatsi. Bargello-kirjonnassa tehdään suoria laakapistoja muodostaen geometrisia kuvioita kankaalle. 

Lue myös: Kirjonta ei ole niin vaikeaa kuin luulet – katso ohje ja kirjo hurmaava silmälasipäinen koira seinällesi!

Bargello-kirjontaa voi tehdä erilaisille kankaille, mutta helpointa se on tehdä ompelumuoviin eli muoviseen ruudukkoon.

Kun kirjot ompelumuoviin, lopputulos on jämäkkä ja voit käyttää kirjottua laattaa vaikka koruna.

Tarvikkeet bargello-kirjontaan

  • Ompelumuovia
  • Erilaisia lankoja
  • Tylppäkärkinen kanavaneula
  • Virkkuukoukku
  • Puuvillanarua korua varten

bargello-korun tarvikkeet

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Korujen ruutupiirrokset

Valitse lanka ruudukon koon mukaan. Piston tulisi peittää muovinen ruudukko näkyvistä.

Malleissa on käytetty 3 mm kokoista ruudukkoa. Ruudukkoon on kirjottu kaksinkertaisella villalangalla, jonka vahvuus on 200 m/100 g eli esimerkiksi Novitan 7 veljestä tai Kaupunkilangan Kivijalka. Kirjonnassa voi hyvin käyttää myös paksumpia puuvillalankoja.

Jos käytät kaksinkertaista lankaa, saat tehtyä sulavampia väriliukuja kirjontaan vaihtamalla toisen kirjontalangoista eli pujottamalla neulaan kaksi eriväristä lankaa.

bargello-kirjontamalli

Malli 1

bargello-kirjontamalli

Malli 2

Ohje bargello-korun kirjomiseen

1. Leikkaa noin 60 cm pitkä lanka, ja pujota se tylppäkärkiseen kanavaneulaan kaksinkerroin.

2. Aloita kirjominen vasemmasta alakulmasta. Ompele pistot aina alhaalta ylös. Jätä langasta työn nurjalle puolelle noin 5 cm häntä. Kun ompelet pistoja vasemmalta oikealle, jätä häntä pistojen alle nurjalle puolelle. Näin alun langanpää tulee päätellyksi kirjoessa. Tee ensimmäinen värikuvio loppuun ja pujottele langanpää.

bargello-työn aloitus

3. Kirjo kuviot väri kerrallaan mallin mukaan. 

4. Kun olet kirjonut koko ruudukon, kirjo lopuksi reunat. Pistele kaksinkertaisella langalla jokaisen ruudun reunan ympäri.

bargello-korun reunojen ompeleminen

5. Halutessasi voit tehdä kirjotun laatan alareunaan hapsut. Leikkaa jokaista hapsua varten kaksi noin 15 cm pituista lankaa. Vedä virkkuukoukun avulla lanka lenkiksi nurjalle puolelle ja pujottele langanpäät lenkin läpi. Tee näin jokaisen ruudun kohdalle. Tasoita lopuksi hapsut.

hapsujen teko koruun

hapsujen teko koruun

6. Pujottele kaulakorun nauha lopuksi laatan yläkulmista ja solmi sopivan mittaiseksi.

kirjottu laatta koruksi

Lue myös: Runsas kukkakirjailu saa neuleen loistamaan – katso helppo ohje!

Bargello-kirjonta taipuu monenlaisiin kuvioihin

Saat bargello-kirjonnalla kauniita revontulimaisia liukuvärejä, jos käytät kirjoessa kahta lankaa ja vaihdat kuvioittain toisen väriä.

Tämä kirjottu laatta on tehty kahdella erivärisellä harmaalla. Alimmat pistot on tehty kaksinkertaisella langalla tummasta harmaasta. Seuraavalla kerroksella lanka on kaksinkertainen, mutta yksi lanka on tumma ja toinen vaaleampi harmaa. Tämän kerroksen jälkeen on käytetty kaksinkertaista vaaleampaa lankaa. Näin edeten väri vaalenee asteittain kauniisti.

liukuväri bargello-kirjonnassa

Vasemmanpuoleisessa kirjonnassa kuviot on tehty liukuväriseksi samaa langanvaihtotekniikkaa käyttäen kuin yllä. 

bargello-kirjontaa

Vohvelikirjonta saa inspiraation marokkolaislaattojen kuvioista –  Piristä yksiväriset vohvelipyyhkeet

$
0
0

Vohvelikirjonta päivittää kodin vohvelipyyhkeet. Puuvillainen vohvelipyyhe on kylpyhuoneen klassikkotuote, joka on imukykyinen ja kuivuu nopeasti. Yksiväriset pyyhkeet tuovat harmoniaa kylpyhuoneeseen, mutta perheenjäsenten voi olla vaikea erottaa niistä omansa. Eri väreillä kirjotut marokkolaiskuvioiset vohvelipyyhkeet ratkaisevat pulman.

Voit ostaa vohvelikirjontaa varten vohvelipyyhkeet valmiina tai surauttaa ne vohvelikankaasta.

Vohvelikankaan tai valmiin vohvelipyyhkeen kirjonta on mukavaa, helppoa ja nopeaa tuunausta, jota voi tehdä myös yhdessä lasten kanssa. Tylppäpäinen neula on turvallinen lapsen käteen ja kuvioiden teko onnistuu, kunhan osaa laskea vohvelikankaan ruutuja.

Omien mallien kehittely onnistuu helposti ruutupaperin avulla.

Lue myös: Ompele kätevä rantakaftaani hamam-pyyhkeestä – katso helppo ohje!

Vohvelikirjonta sopii niin valmiisiin vohvelipyyhkeisiin ja vohvelikankaaseen.

Vohvelikirjonta sopii niin valmiisiin vohvelipyyhkeisiin ja vohvelikankaaseen. Kuvio näkyy vain toisella puolella pyyhettä.

Vohvelikirjonta marokkolaiskuviolla

Tarvikkeet: Vohvelifroteepyyhkeitä, 50 x 70 cm tai 70 x 140 cm, muliinilankoja ja tylppä neula.

Tee vohvelikirjonta vohvelipyyhkeisiin näin: Voit tehdä tätä marokkolaisia kaakeleita jäljittelevää pintaa pienen tai ison alueen. Kuvio kirjotaan muliinilangan kaikilla kuudella säikeellä. Pienen pyyhkeen kuviossa on käytetty 60 cm:n pituisia lankoja, isossa pyyhkeessä 90 cm:n.

Pieni vohvelipyyhe: Työnnä lanka nurjalta oikealle pyyhkeen alareunan keskikohdassa aivan päärmeen vierestä. Pujota suoraan neljän langan ali, vinosti vasemmalle viiden langan ali, jälleen suoraan neljän langan ali ja lopuksi oikealle vinosti viiden langan ali. Kuvio toistuu näin 3 x. Käänny ja tee kuviota peilikuvana kunnes olet alareunassa. Päättele langanpäät reunapäärmeen sisään. Kuvio ei näy pyyhkeen toisella puolella.

Iso vohvelipyyhe: Kuviota on tehty vain yksi rivi keskelle vohvelipyyhettä ja päätelty langanpäät molemmissa reunoissa.

Langan väriä vaihtamalla vohvelikirjonta erottuu joko selvästi tai sulautuu pyyhkeen sävyyn.

Langan väriä vaihtamalla vohvelikirjonta erottuu joko selvästi tai sulautuu pyyhkeen sävyyn.

Lue myös: Näin uudistat tekstiilit shiborivärjäyksellä – trendityyli syntyy helposti

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 2/20.

Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

$
0
0

Paikkaus kirjomalla on hauska ja helppo tapa korjata rikkinäisiä vaatteita. Tee värikkäitä kukkia kirjomalla yksivärisestä paidasta kukkivan kaunis.

Taitoliitto valitsi vuoden 2021 käsityötekniikaksi parsimisen ja paikkauksen. Anna siis lempivaatteillesi lisäaikaa korjaamalla niitä.

Paikkaus kirjomalla tekee rikkimenneeseen kohtaan kiinnostavan uuden yksityiskohdan. Kuvissa kirjottujen kukkien alle kätkeytyy kevyen paitapuseron revennyt kyynärpää.

Rikkinäisen kohdan voi piilottaa vaatteessa erilaisten kirjontapistojen alle.

Lue myös: Vaatteiden korjaus on tulevaisuuden taito, väittää käsityönopettaja – eikä korjaus ole edes niin vaikeaa kuin luulet

Paikkaus kirjomalla voi näyttää valmiina vaikkapa näin kauniilta!

Paikkaus kirjomalla voi näyttää valmiina vaikkapa näin kauniilta!

Tee näin:

1. Leikkaa paikkakankaasta paikattavaa aluetta muutamaa senttiä suurempi pala, niin että reiän ympärille jää muutama sentti paikkakangasta. Huomioi paikan kokoa määrittäessäsi, että myös reiän ympärillä oleva alue on todennäköisesti haurastunut ja on siksi hyvä vahvistaa.

Lue myös: Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

Reikä vaatteessa.

Reikä vaatteessa.

2. Leikkaa kaksipuoleisesta liimakankaasta paikkakankaan kokoinen kappale. Käännä vaate nurin päin, aseta reiän päälle liimakangas ja sen päälle paikkakangas. Silitä paikkakangas korjattavaan vaatteeseen leivinpaperin läpi.

Paikka kiinnitetty kankaan alle.

Paikka kiinnitetty kankaan alle.

3. Käännä vaate oikein päin ja aloita kirjominen. Voit tehdä kirjontaan suunnitelmia esimerkiksi pois haihtuvalla tussilla tai kirjoa tunnepohjalta. Jos kirjot vapaalla kädellä, aloita isommista kokonaisuuksista edeten pienempiin, kuviota täydentäviin kuvioihin. Voit myös muutella kirjontalangan paksuutta. Kaikilla kuudella säikeellä kirjoessa jälki on paksua ja näyttävää, kolmella säikeellä saat aikaan sirompia kuvioita.

Paikka kirjomalla syntyy kauniilla ja helpoilla kukkasilla.

Paikka kirjomalla syntyy kauniilla ja helpoilla kukkasilla.

Langan värillä voit vaikuttaa siihen, kuinka näkyvä paikkauksesta tulee kirjomalla.

Langan värillä voit vaikuttaa siihen, kuinka näkyvä paikkauksesta tulee kirjomalla.

Paikkaus kirjomalla: onnistu neljällä helpolla kirjontapistolla

1. Ketjupisto:  Tee langasta lenkki langan ulostulokohdan eteen. Pistä neula langan ulostulokohdan vierestä nurjalle puolelle ja takaisin oikealle puolelle muutaman millin päästä lankalenkin sisäpuolelta. Kiristä lankaa niin, että lenkki asettuu siistiksi silmukaksi. Sido viimeinen lankalenkki pistämällä yksi etupisto lankalenkin yli. Jos teet vain yhden ketjupiston ja suljet sen etupistolla kiinni kankaaseen, kutsutaan pistoa linnunsilmäpistoksi. Linnunsilmäpistoilla voit tehdä esimerkiksi kukan terälehtiä.

Lue myös: Tuliko pipoon reikä? Näin korjaat lempipipon kevyesti ja kivasti

Ketjupisto

Ketjupisto

2. Tikkipisto: Tikkipistolla saat kirjottua Reikä vaatteessa. suoraa, siistiä viivaa. Pistä Paikka alla ja kirjonnan alku, isot kukat. Valmis kirjonta. 1 2 3 4 neula tikin verran taaksepäin ja nosta neula takaisin oikealle puolelle tikin verran langan ulostulokohdasta eteenpäin. Tyhjät välit peittyvät seuraavalla pistolla.

Tikkipisto

Tikkipisto

3. Laakapisto: Laakapistolla voi täyttää erilaisia pintoja. Pistä neula täytettävän alueen yli ja tee pistot vieri viereen aina pistäen pisto samasta suunnasta.

Laakapisto

Laakapisto

4. Ranskalainen solmu: Ranskalaisella solmulla saat tehtyä pieniä pisteitä esimerkiksi kukan sisustaksi tai kuvioinnin täytteeksi. Pyöräytä lanka kolmesti neulan ympäri aivan langan ulostulokohdan vieressä ja tee pisto takaisin nurjalle mahdollisimman lähelle tätä kohtaa. Kierteet jäävät langan ympärille muodostaen solmun. Ranskalaiset solmut kannattaa tehdä kirjontalangan kuudella säikeellä.

Ranskalainen solmu

Ranskalainen solmu

Malli ja ohje: Anni Ignatius

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 2/2021.

Sashiko-kirjonta ja boro-tekniikka tekevät vaatteiden paikkaamisesta taidetta: kokeile itse japanilaisia tekniikoita

$
0
0

Sashiko-kirjonta auttaa tekemään vaatteen rikkimenneestä kohdasta koko vaatekappaleen koristuksen.

Sashiko tarkoittaa kirjaimellisesti pieniä pistoja. Boro-tekniikalla tarkoitetaan puolestaan tapaa korjata vaatteita kangaspaikoilla. Molemmat ovat kotoisin Japanista. Yhdistämällä sashiko ja boro saadaan aikaan suorastaan tekstiilitaidetta – ja vaatteita, joista näkee, että niitä on käytetty ja rakastettu.

Kokeile itse helppoa kikkaa! Sashiko-kirjonta on kaikessa yksinkertaisuudessaan geometristen kuvioiden kirjomista helpoilla etupistoilla. Borossa kangaspaikka ommellaan kiinni sashiko-kirjonnalla. Paikat voi ommella reiän alle tai päälle.

Lue myös: Onko sinulla ylimääräisiä kankaita? Ompele niistä näppärä boro-kassi

Lue myös: Ompele japanilainen essu – helppo ohje!

Rikkinäisten farkkujen korjaamiseen sopivat japanilaiset paikkaustekniikat sashiko ja boro. Ne antavat farkuille jatkoaikaa ja persoonallisen ilmeen.

Malli ja ohjeet: Anni Ignatius

Lue myös: Napin ompelu onnistuu helposti käsityönopettajan ohjeilla – arvaatko, mihin tulitikkua tarvitaan?

Sashiko-kirjonta antaa vanhoille farkuille persoonallisen ilmeen.

Sashiko-kirjonta antaa vanhoille farkuille persoonallisen ilmeen. Kuva: Niclas Makela

Juttu on julkaistu Kotiliesi Käsityö 2/21 lehdessä.

Tuftattu taulu yhdistää kauniisti kodin sisustuksen värimaailman – ota perusohje ja mallikuva talteen!

$
0
0

Tuftattu taulu tuo pehmeyttä sisustukseen. Se sopii yhtä hyvin lapsenhuoneeseen kuin aikuistenkin makuuhuoneeseen tai vaikkapa työtilaan koristeeksi.

Ota talteen myös tuftauksen perusohjeet ja pääset kehittelemään nopeasti myös omia tuftausmalleja.

Lue myös: Ota tuftaus-tekniikka haltuun – katso 7 vinkkiä, joiden avulla onnistut!

Ennen tuftaamisen aloittamista

Paksulla neulalla tuftatessa käytetään erikoiskankaita tai ohutta pellavaharsoa. Huolittele tuftauskankaan reunat kolmiaskel-siksakilla tai saumurilla. Pingota tuftattava kangas kehikkoon tai kirjontakehykseen.

Jos käytät kirjontakehystä, päällystä se kiertämällä kanttinauhaa molempien kehikkojen ympäri ja kiinnitä nauhan päät maalarinteipillä. Nauha estää kankaan liukumista irti tuftatessa.

Jäljennä vedenkestävällä tussilla kankaan oikealle puolelle tuftattava kuvio. Piirros ei näy valmiissa työssä. Jäljennä ensin kuvio tussilla paperille, teippaa paperi kankaan taustalle ja piirrä läpi. Kuvio erottuu hyvin valoa vasten.

Piirrä sitten kankaan nurjalle puolelle kaaviossa mainitut taustapuolelta tuftattavat kuviot. Taustapuolelta tuftattavat kuviot jäävät koholle kankaan etupuolelle.

Tuftaaminen Oxford punch needle -neulalla

LANGOITA NEULA: Pujota lanka neulan kärjessä olevasta uranpuoleisesta reiästä ja aseta se neulan koko pituudelta kulkevaan uraan. Langan tulee juosta vapaasti. Mikäli lanka on liian paksua neulaan nähden, lanka ei kulje urassa. Työskenneltäessä neulan langoitusura osoittaa kulkusuuntaan.

TUFTAAMINEN: Aseta neulan kärki kuvion ääriviivalle ja työnnä neula kankaan läpi niin pitkälle, että neulan puinen osa koskettaa kangasta. Vedä taustapuolella olevan langan pää nurjalle. Jätä lanka noin 5 cm:n pituiseksi. Nosta neula reiästä ja liu’uta neulan kärki kangasta pitkin ja siirry noin 8 mm kuviossa eteenpäin. Älä nosta neulaa liian korkealle kankaan pinnasta, jotta taustalenkki ei lyhene liikaa. Työnnä neula uudelleen kankaaseen ja jatka kunnes olet tuftannut kuvion ääriviivan.

Siirry neulalla ääriviivan sisäpuolelle hieman limittäin ja jatka tuftaamista täyttäen kuvio spiraalimaisesti. Aseta pistot hieman limittäin edelliseen riviin nähden. Ole varovainen, että et halkaise neulalla edellisiä pistoja.

Kun vaihdat lankaa tai siirryt toiseen kuvioon, jätä neula kankaaseen, vedä kevyesti taustapuolen neulasta tulevasta langasta ja katkaise lanka. Jätä langanpäät aina sille puolelle, johon kohokuvio tulee. Tuftaa ensin kuviot ja lopuksi pohjaväri. Sen voi tuftata suorin viivoin tai seuraten kuvioiden ääriviivoja.

KOHOKUVION TUFTAAMINEN: Käännä tuftauskehikko pystyasentoon ja tuftaa oikealla puolella koholla näkyvät kuviot taustapuolelta. Aloita läheltä jo tuftatun osan reunaa ja tuftaa kierros sen ympäri. Kierrä spiraalimaisesti kuviota ympäri täyttäen se kokonaan.

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Askartelua. Kuva: Otavamedia

Askartelua. Kuva: Otavamedia

Tuftattu taulu, tee näin:

Koko: Taulun mitat 25 x 25 cm ja kuvion mitat 22,5 x 22,5 cm

Tarvikkeet yhteen tauluun:

Monks Cloth -kankaalla päällystetty puinen taulupohja, koko 25 x 25 cm. Puisen kehyksen voi myös itse päällystää Monks Cloth -kankaalla.

Tuftausneula Oxford Punch Needle, koko 10 regular.

Vedenkestävä tussi ja sakset.

Villalankaa jokaista väriä 50 g. Lanka: Sandnes Tykk Ull: harmaa 1055, vaalea puuteri 3011, ruoste 3044, okra 2035, vaaleanruskea 2641, ruskea 2650, luonnonvalkoinen 1012. Paksu Pirkka-lanka kaksinkertaisena: tummanharmaa 501

Tuftattu taulu, mallikuva piirrettäväksi tuftauskehykseen.

Tuftattu taulu, mallikuva piirrettäväksi tuftauskehykseen.

Huom! Varo tuftatessa neulaamasta liian lähellä kehyksen reunaa, etteivät taustalenkit pullistaisi kangasta kehyksen vieressä. Seuraa kankaan lankoja noin 5 mm kehyksen sisäpuolelta.

Taulujen viimeistely: Tasoita kaikki taustapuolella olevat langan päät tuftattujen lenkkien mittaisiksi. Lenkkejä ei leikata auki. Höyrytä lopuksi kangas kehyksessä kostean liinan läpi.

Mallien suunnittelu ja ohjeet: Johanna Lumila

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/20.


Kukkilintu applikoidaan tyynynpäälliseen – katso ohje!

$
0
0

Kukkilintu symboloi karjalaisessa perinteessä rakkautta, valoa ja onnea. Applikoi karjalaisten kukkilintujen modernit serkut somistamaan tyynyjä.

Tyynyjen värikkäät kukkilinnut toteutettiin applikoimalla ja konekirjonnalla valkoiselle pellavakankaalle. Perinteisesti kukkilintuja on kirjottu käsin karjalaisiin käspaikkoihin.

Tilkuista applikoidut linnut sopivat tepastelemaan myös keittiöpyyhkeisiin ja verhojen helmoihin.

Lue myös: Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Kukkilintu tyynynpäällisiin, tee näin:

Tarvikkeet: valkoista pellavakangasta haluamasi kokoisiin tyynyihin tarvittava määrä, yksi sivun pituinen vetoketju jokaiseen tyynyyn, värikkäitä puuvillatilkkuja, ompelulankoja, liimaharsoa, kaavapaperia

Työohjeet:

1. Leikkaa tyynynpäällisten kankaat, huolittele reunat ja silitä taitteiden kohdat, jotta voit sommitella lintujen paikat.
2. Jäljennä lintukuvio kaavapaperille niin monta kertaa kuin niitä on tulossa työhön ja sommittele linnut kankaalle.

Kukkilintu, kuvio applikoitia varten.

Kukkilintu, kuvio applikoitia varten.

3. Jäljennä lintukuvion pää, vartalo ja pyrstön tyvi kukin erikseen liimaharson paperipuolelle yhtä monta kertaa kuin teet lintuja. Leikkaa kuviot irti hiukan piirrosta isompina. Aseta liimaharson palat paperipuolet päällä tilkkujen nurjille puolille ja silitä liimaharsot kiinni tilkkuihin paperin puolelta. Leikkaa lopuksi piirrosten ääriviivojen mukaan.
4. Poista lintukappaleista liimaharson paperit ja aseta tilkut tyynykankaalle. Ensimmäisenä pää, jolloin kaulan alareuna jää vartalon alle. Silitä kappaleet kiinni.
5. Aseta kaavapaperille piirretty kokonainen lintu applikaation päälle. Tikkaa linnun jalat, siipi ja pyrstö piirroksen mukaan kaavapaperin päältä rennosti kuviota mukaillen. Revi lopuksi kaavapaperi irti, käytä tarvittaessa apuna pinsettejä.
6. Tikkaa applikaation reunasta rennosti useaan kertaan ompelukoneen suoralla ompeleella.
7. Ompele tyynyn sivut ja yhteen sivuun vetoketju.

Vinkki: Aseta ompelukoneen neula jäämään aina alas, kun pysähdyt. Työ ”lukittuu” oikealle kohdalle eikä ompelua jatkaessa tule harppausta.

Lue myös: Ompele ja kirjo pellavaiset Tilli-keittiöpyyhkeet ja -servetit

Värikäs kukkilintu sopii kauniisti valkoiseen pellavapäälliseen.

Värikäs kukkilintu sopii kauniisti valkoiseen pellavapäälliseen.

Mallin suunnittelu ja ohjeet: Hanna Tamminen

Lue myös: Kirjo kukkatyyny

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 08/2019.

Tällaista opasta et ole ennen nähnyt! Mari, 46, opettaa, miten muutat ikävät ajatukset kirjontatöiksi

$
0
0

”Vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska.”

Ohje piristävän ronskiin kirjontatyöhön löytyy Mari Hyypiän, 46, kirjasta Kirjontaa niille, joita v*tuttaa (Into 2021). Teos sisältää itsetuntoa käsittelevien aiheiden lisäksi aimo annoksen arkirealismia.

”Ideat töihin tulevat omasta elämästäni ja ihmisten arkkityypeistä, joita jokainen varmasti tunnistaa. Lisäksi kirjassa käsitellään arjessa vastaan tulevia asioita, jotka voivat herättää tunteen siitä, että hei, näin minullekin on joskus käynyt”, Hyypiä valottaa.

Mari Hyypiä Kuva: Jyri Pitkänen

Mari Hyypiä Kuva: Jyri Pitkänen

Kirjassaan Hyypiä haluaa muuttaa torumiseen perustuvat tai muutoin negatiivissävytteiset sanonnat humoristisiksi. Ideana on kääntää asia päälaelleen, jolloin lopputuloksesta voi tulla hauska ja yllättävä.

”Pidän siitä, että jostakin lajityypistä tehdään jotakin täysin päinvastaista. Esimerkiksi otetaan jotakin hyvin kaunista ja sovinnaista taidetta ja viedään se toiseen ääripäähän.”

Lue myös: Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Ystävät kannustivat tekemään kirjan

Idea kirjontakirjasta syntyi, kun Hyypiän ystävä pyysi häntä kirjomaan huoneentaulun, jossa lukee ”helvetes jävla skit”, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”helvetin perkeleen paska”.

”Ja minähän tein. Kirjoin tauluun sydämiä, laitoin kehykset paikalleen ja kuvan someen. Serkkuni bongasi sen sieltä ja halusi itselleen samanlaisen. Tein sen hänelle, mutta sydänten tilalle laitoin perhosia.”

Hyypiän ystävät kannustivat häntä tekemään ohjeista kokonaisen kirjan. Kipinä syttyi ja Hyypiä löysi itsensä sohvan nurkasta näpertelemästä käsitöitä.

Koronatalvi vapautti kalenterista tilaa kirjan suunnittelemiselle. Ohjeet tulivat päähän pakottomasti suuttumuksen aiheita ja muita arkisia tunteita pohtiessa.

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Ei tiijetä eikä osata -kirjontatyön ohje löytyy kirjasta.

Ei tiijetä eikä osata -kirjontatyön ohje löytyy kirjasta.

Ronski kielenkäyttö ei ole herättänyt kielteisiä tunteita

Hyypiä ei halunnut tehdä kirjaa millekään tietylle kirjontaan perehtyneelle sisäpiirille, vaan aivan kaikille. Keskeinen sanoma on se, että kaikki ovat tervetulleita mukaan, eikä haittaa, vaikka menisi huonostikin.

Hyypiän on vaikea valita omaa suosikkiaan kirjaansa kokoamistaan ohjeista, sillä hän pitää kaikista. Yhden sanoma kuitenkin koskettaa erityisesti.

Älä välitä, en minäkään olisi osannut -ohje on hyvä. Siinä on jotakin todella lohdullista, että voidaan yhdessä todeta, että ollaan todella surkeita ja että nyt kävi näin. Sellaisia asioita ei yleensä sanota ääneen.”

Kirjan ajoittain ronski kielenkäyttö ei ole herättänyt lukijakunnassa kielteisiä tunteita. Hyypiän mukaan kirjasta innostuneita on löytynyt jopa yllättäviltäkin tahoilta.

”Vanhin lukija on 90-vuotias. Hän oli aivan innoissaan, ja sain häneltä kukankin kiitokseksi. Hän kirjoitti, että aikamme tarvitsee tätä kirjaa.”

Samoin ohje Menit sitte tämänkin sössimään… -tekstin kirjomiseen.

Samoin ohje Menit sitte tämänkin sössimään… -tekstin kirjomiseen.

Hyypiä on sanaileva käsityöintoilija

Marttailusta innostuneen Hyypiän oma käsityöinnostus alkoi jo ala-asteiässä. Ensin tulivat ompeleminen ja neulominen, sitten kirjonta. Hyypiä on myös suomentanut käsityökirjoja ja virkannut.

”Nuoruuden vauhtivuosina käsitöitä ei niinkään tullut tehtyä. Harrastukseni ovat kovasti keski-ikäistyneet. Esimerkiksi eilen tein puolukkamehua.”

Kädentaitoja arvostava Hyypiä kuvailee itseään varsin sanailevaksi ihmiseksi, joka saa energiaa muiden ihmisten kohtaamisesta.

”On todella kiinnostavaa havainnoida sitä, kuinka ihmiset suhtautuvat asioihin ja millaisia elämänasenteita ihmisillä on.”

Hyypiä kertoo koko elämänfilosofiansa perustuvan ajatukseen siitä, että ihmisen tulee olla sydämeltään vapaa. Arjen vaikeita asioita on helpompi kantaa, kun niistä osaa löytää jotakin hauskaa, kepeää ja lohduttavaa.

”Jos heittää jonkin asian ihan läskiksi, se voi olla todella riemukasta. Siinä on jotain, kun todetaan, ettei tästä nyt selvitä, ja asioista puhutaan ääneen. Siinä on jotain, joka ihmisiä naurattaa.”

Kudottu huopa lämmittää ihanasti – ota ohje talteen ja kudo itsellesi Sulka-torkkupeitto

$
0
0

Hienon sulkakuvioisen torkkupeiton lämpöön on ihana uinahtaa päivänokosille. Peiton loimi- sekä kudelankoina käytetään villaista huopalankaa. Sidoksena on aaltomainen katkotoimikas, josta syntyy tyylikästä sulkakuviota kahdeksalla varrella ja polkusella. Siksi kudottu huopa on saanut nimekseen Sulka.

Lue myös: Muhkea torkkupeitto neulotaan ilman puikkoja kätevästi sormin! Nappaa ohje, opettele tekniikka ja ryhdy hommiin

Kudottu huopa – tarvikkeet ja ohje loimen luomiseen

Koko: 125×170 cm

Loimi/m: 250 g luonnonmustaa (7070) ja 15 g tummaa oranssia (7027) Esito-huopalankaa tex 143×3 (100 villa, 240 g = n. 550 m). Loimen leveys 132 cm, tiheys 4 l/cm, kaide: palttina 40/1 ja lankaluku: 528+2.

Luontiohje: 17 l oranssia, 496 l luonnonmustaa, 17 l oranssia.

Kude / huopa: 480 g tummaa oranssia (7027) ja 20 g luonnonmustaa (7070) Esito-huopalankaa.

Kuteen tiheys: 4 l/cm.

HUOM: Mittaa kuteen tiheys kudontakireästä loimesta.

Kudottu huopa. Kuva: Katja Lösönen

Kuva: Katja Lösönen

Kudo Sulka-torkkupeitto näin

  • Jätä loimen ensimmäinen ja viimeinen lanka tasoon eli niisimättä. Pujota jokainen loimilanka yksitellen kaiteeseen numero 40. Heitä sukkula viriöön aina reunalangan päältä ja ota se toisessa reunassa vastaan reunalangan alta.
  • Kudo huovan alkuun 15 lankaa mustalla poljentaohjeen mukaan. Jatka kutomalla n. 190 cm oranssilla kuteella poljentaohjeen mallikertaa toistaen.
  • Kudo lopuksi 15 langan musta raita kuten huovan alussa (= yksi mallikerta eli 14 lankaa + 1 kude täydennykseksi).
  • Viimeistely: Puno huovan päihin 4+4 langan kierrehapsut ja tasoita hapsujen päät.

Malli: Lankava, Marja Rautiainen.

Lankatiedustelut: Lankava Oy, p. (06) 434 5500, lankava.fi.

Mustavalkoinen Koto-räsymatto sopii moneen tyyliin – kurkkaa ohje, luo loimi ja kudo ihana matto

$
0
0

Koristeraitainen Koto-räsymatto kudotaan räsykuteella ja mustat kuviot ontelokuteella. Maton sidoksena on kärkitoimikas, jonka poljentaa vaihtamalla syntyvät erilaiset kuvioraidat. Maton päihin ommellaan päärmeet käsin kalalangalla.

Lue myös: Tämä makramee-ohje on monen mieleen! Solmeile kaunis Pilke-matto piristämään lattiaa

Koto-räsymatto – nämä tiedot tarvitset aloitukseen

Koko: 70×170 cm

Loimi/m: 12-säikeistä Liina-kalalankaa tex 30×12 (100 puuvilla, 1 kg = n. 2560 m) 100 g mustaa (80). Loimen leveys 77 cm, tiheys 3 lankaa/cm, kaide 30/1 tai 60/1,0 ja lankaluku 231+4.

Kuteet/matto: Lankavan Aino-räsykudetta (100 kierrätyspuuvilla, 1-2 kg/ pakkaus) 0,9 kg valkoista (1) sekä Lankava Lilli-ontelokudetta (80 kierrätyspuuvilla, 20 polyesteri, 1 kg = n. 220 m) 0,5 kg luonnonvalkoista (2) ja 0,3 kg mustaa (20). Päärmeisiin Lankava Chunkymop-lankaa (80 kierrätyspuuvilla, 20 polyesteri, 0,7 kg = 235 m) n. 70 g luonnonvalkoista (52) tai vaihtoehtoisesti Aino-räsykudetta n. 100 g valkoista.

Kuteen tiheys: 3 lankaa/cm.

Sidos: Koristeellinen kärkitoimikas.

Kudo Koto-matto näin

Vahvista reunimmaiset 2 loimilankaa. HUOM: Jos käytät kaidetta nro 60, pistele langat vain joka toiseen väliin. Kudo palttinapolkusilla maton alkuun ja loppuun päärmeiden sisävaroiksi 0,5-1 cm kalalankaa ja ulkovaroiksi 6 cm Chunkymop-lankaa tai n. 1,5 cm:n levyiseksi kavennettua Aino-räsykudetta.

Kudo raidallinen matto kolmella sukkulalla poljentaohjeen mukaan. Kudo mustien raitojen välin n. 18 cm pohjaa näin: Toista 12 kuteen mallikertaa n. 16 cm ja kudo täydennykseksi vielä 8 kudetta = n. 18 cm. Toista poljennan mallikerta 3 kertaa ja kudo loppuun vielä täydennykseksi mustavalkoinen raita poljennan alusta.

poljentaohje

poljentaohje

Viimeistely:

Solmi maton päihin 2 langan hevosenhäntäsolmut ja lyhennä hapsut. Valitse ylä-tai alapuoli maton oikeaksi puoleksi. Höyrytä ja ompele 3 cm:n päärmeet käsin kalalangalla.

Kuva: Katja Lösönen

Kuva: Katja Lösönen

Malli: Lankava, Marja Rautiainen.

Lankatiedustelut: Lankava Oy, (06) 434 5500, www.lankava.fi.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 5/2021. 

Huopa kuin karamelli! Aurora-viltti kudotaan yhdistelemällä kahta erilaista sidosta – nappaa ohje talteen

$
0
0

Tämän huovan syleilyyn on ihana käpertyä! Kudottu Aurora-viltti antaa ­sisustukseen mukavan pehmeää ilmettä. Peiton kuviopinta ­tehdään yhdistelemällä panama- ja palttina­sidosta. Huopa­langasta kudotun huovan päissä on kierrehapsut.

Lue myös: Kudottu huopa lämmittää ihanasti – ota ohje talteen ja kudo itsellesi Sulka-torkkupeitto

Kudottu viltti – nämä tiedot tarvitset aloitukseen

Koko: 122 x 180 cm

Loimi / m: Esito-huopalankaa tex 143×3 (100 kampavilla, 240 g = n. 550 m) 165 g valkaisematonta (7000), 100 g roosaa (7055) ja 65 g vaaleanpunaista (7057). Loimen leveys 128,8 cm, tiheys 5 lankaa/ cm, kaide 50 /1, lankaluku: 644.

Loimen luontiohje: *4 l roosa, 4 l valkaisematon, 4 l roosa, 4 l valkaisematon, 4 l vaaleanpunainen, 4 l valkaisematon, 4 l vaaleanpunainen, 4 l valkaisematon, 4 l roosa, 4 l valkaisematon*, toista *-* 16 kertaa (= 640 lankaa) ja luo loppuun täydennykseksi 4 l roosa = 644 lankaa.

Kude / huopa: 480 g valkaisematonta (7000), 290 g roosaa (7055) ja 190 g vaaleanpunaista (7057) Esito-huopalankaa tex 143×3.

Kuteen tiheys: 5 lankaa /cm.

Sidos: Yhdistetty panama ja palttina.

Kudo Aurora-viltti näin

Jätä reunimmaiset loimilangat tasoon. Heitä sukkula viriöön aina tasoon jätetyn reunalangan päältä ja ota vastaan alta. Kudo 192 cm:n pituinen huopa kolmella sukkulalla poljennan mallikertaa toistaen.

Viimeistely: 

Puno huovan päihin 4+4 langan kierrehapsut. Tasoita hapsujen päät ja höyrytä valmis huopa kevyesti villan säädöllä.

Kuva: Katja Lösönen

Kuva: Katja Lösönen

Malli: Lankava, Marja Rautiainen.

Lankatiedustelut: Lankava Oy, p. (06) 4345 500, www.lankava.fi.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö -lehdessä 5/2021.

Viewing all 53 articles
Browse latest View live